Zorgchauffeur opleiding

Help jij graag mensen van A naar B en ben je daarnaast ook sociaal en zorgzaam?

Als zorgchauffeur vervoer je passagiers die zelf niet of nauwelijks in staat zijn om met het openbaar vervoer te reizen: het zogenaamde WMO vervoer. Denk hierbij aan mensen in een rolstoel, leerlingen met een beperking, ouderen of mensen die slecht ter been zijn.

Waarom een opleiding tot zorgchauffeur?

  • Je helpt mensen die jou hard nodig hebben
  • Je geniet dagelijks van de vrijheid van het rijden
  • Je profiteert vaak van flexibele diensten

inhoud opleiding zorgchauffeur

 

De opleiding duurt ongeveer 2 maanden. Je ontvangt hiervoor het volgende:

  • 4 Praktijklessen
  • Theorieboek
  • Licentie voor 21 uur aan online oefenmateriaal
  • Theorie examen (TVT)
  • Praktijkexamen (TVP)
  • Medische keuring
Nadat je de taxi opleiding hebt voltooid, vragen wij je chauffeurskaart aan bij het KIWA-register. Dit is de instelling die alle vergunningen verstrekt in de transportsector.

Een zorgchauffeur is een allround taxichauffeur en kan dus voor meerdere doeleinden worden ingezet. Je kunt aan de slag gaan in het zieken- of ouderenvervoer maar denk bijvoorbeeld ook aan een functie als chauffeur in het meer specifieke leerlingenvervoer of rolstoelvervoer. Je werkdag zou er als volgt uit kunnen zien:

Werkdag zorgchauffeur leerlingenvervoer

Als chauffeur van leerlingen met een beperking krijg je van de opdrachtgever een taxibusje mee naar huis. Je werkt doordeweeks in de ochtend en/of de middag. Je rijdt telkens een vaste route met een vaste groep kinderen. Zo bouw je een band met hen op. Het geeft de leerlingen rust en zekerheid om te weten dat ze iedere dag weer op jou kunnen rekenen.

Werkdag zorgchauffeur regiotaxi/deeltaxi

Je haalt eerst de taxibus op bij de opdrachtgever. Vervolgens rijd je naar de klanten.

Aangezien je eerste klant wat slecht ter been is, loop je van de deur mee naar de auto en biedt je hem jouw arm om op te steunen.

Onderweg naar de volgende klant maak je een praatje. Zij zit in een rolstoel. Je hebt echter voor vertrek al gezorgd dat de oprijdtree klaarstaat, zodat haar rolstoel gemakkelijk het busje in kan. Zo haal je nog 4 mensen op en breng je daarna iedereen naar hun eigen bestemming.

Iedere dag is anders en je ontmoet steeds weer nieuwe mensen die ontzettend blij zijn dat jij hen mobiel houdt.