Zaanse Schans

Veel Hollandser krijg je het niet! De Zaanse Schans vind je in de Zaanstad, aan de prachtige Zaan. Het is een gebied vol molens, groene houten huisjes, schattige paadjes, musea en nog veel meer. De Zaanse Schans trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en daar wil jij er – in ieder geval een keer – één van zijn. Je vindt hier niet alleen (een replica van) de eerste Albert Heijn, maar ook kun je zien hoe klompen, kaas en andere Nederlandse lekkernijen vroeger werden gemaakt. Leuk detail: er wonen ‘gewone’ mensen in de huizen op de Zaanse Schans.

Zaanse Schans

Zaanse Schans

Lang niet iedereen weet dat de Zaanse Schans gratis te bezoeken is. De musea vragen wel toegang. En diverse molens. Enerzijds om het aantal mensen binnen te beperken. Anderzijds om extra inkomsten te krijgen. Zodat ze de molens kunnen onderhouden. En ook nog brood op de plank hebben.

Overigens zijn er wel verregaande plannen om aan iedereen entreegelden tot de Zaanse Schans te vragen. Dit om het toenemende aantal toeristen te beperken, maar ook voor beheer, onderhoud en dergelijke. Zodra de regels veranderen zal ik het hier vermelden.

Hoeveel molens telt Zaanse Schans?

Op het terrein van Zaanse Schans staan 12 molens. In de nabije omgeving staan er nog eens vier. Het lijkt veel, maar dat is het niet. Sterker nog, het is slechts een fractie van hetgeen hier eeuwen geleden te zien was. Stel je voor dat je alleen maar water met molens zag. Voor zover je kon kijken.

Het grootste industrieterrein van West-Europa

Volgens berekeningen hebben hier ooit 639 (!) molens gestaan. Tegelijkertijd. Uit allerlei landen kwamen handelsgoederen via Amsterdam naar de Zaanstreek. In de Zaanse Schans werden opvallend veel grondstoffen verwerkt.

Zo’n 160 ervan waren oliemolens, 245 zaagmolens, maar je vond hier ook pelmolens, verfmolens en papiermolens. Zo werd hier hout voor scheepsbouw gemaakt, olie uit zaden gehaald, papier gemaakt uit hennep en heel veel cacao geproduceerd.

Het merendeel is verdwenen. Nog maar een klein deel herinnert aan het voormalige industrieterrein. Al worden er ook nu nog hout, noten en cacao verwerkt. Maar dat is voor een groot deel voor de toerist. Die een vleugje van het Hollands verleden willen zien.

Verfmolen De Kat

De Kat is de enige nog werkende verfmolen ter wereld. Ooit stonden hier zo’n 50 verfmolens. De originele oliemolen werd gebouwd in 1645, maar de verfmolen stamt uit 1781. En is later gedeeltelijk herbouwd.

Ook nu nog kun je hier verf kopen. In allerlei kleuren. Ook zijn er schilderworkshops van een dag. De Kat is een van de mooiste molens in de Zaanse Schans. Hij staat aan de Kalverringdijk 29.

Tour Service

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.