Wat zeggen je slaapgewoonten over je relatie?

Recent psychologisch onderzoek uitgevoerd op het Edinburgh International Science Festival ontdekte een interessant feit: elke verandering in de relatie van een liefdevol stel heeft onmiddellijk invloed op de posities die partners innemen in hun slaap . Het belangrijkste hierbij is niet de houding waarin ze knuffelen voordat ze gaan slapen of die ze innemen direct nadat ze in slaap zijn gevallen. De positie waarin ze de hele nacht slapen en ’s ochtends wakker worden, is de enige die er echt toe doet.

Wat zeggen je slaapgewoonten over je relatie?

De ‘huwelijksreis knuffel’-positie

Deze positie treedt meestal op als het paar net is begonnen met daten of enige tijd van elkaar gescheiden moest zijn.

De positie is ook populair onder echtparen als hun gezinsleven nog steeds gepassioneerd en vol tederheid en liefde is.

De ‘Dialoog’-positie

Deze positie is heel gebruikelijk bij die partners die een sterke band met elkaar onderhouden, maar toch meer tijd samen moeten doorbrengen en vaker moeten communiceren.

The ’Stargazing’ position

Beide partners slapen op hun rug. Gewoonlijk ligt de ene persoon op zijn rug terwijl de ander zijn hoofd op de schouder van zijn partner laat rusten, waardoor hij of zij de meer afhankelijke persoon wordt. Dit stel heeft een geweldige chemie, maar soms vindt een van hen het een beetje ongemakkelijk om gedwongen te worden rekening te houden met het standpunt van de ander (en in dit geval de positie).

De ‘Sweetheart’s Cradle’-positie

Deze positie lijkt erg op de vorige, hoewel het veel intiemer is. Deze is heel gebruikelijk bij stellen die niet bang zijn om constant hun gevoelens te tonen; ze zijn erg teder en geven veel om elkaar. De positie betekent meestal dat de man baziger en dominanter is in de relatie.

De ‘I Cherish You’-positie

Deze stellen zijn meestal erg gelukkig en genieten oprecht van hun relaties. De positie weerspiegelt wederzijds respect voor persoonlijke ruimte. En hun aanrakende ruggen zijn nog meer bewijs dat het voor hen erg belangrijk is om de aanwezigheid van hun partner dichtbij te voelen.

De ‘Vrijheid’-positie

Deze positie kan erop wijzen dat een paar naar bed ging direct nadat ze een groot gevecht hadden gehad. Er is echter een alternatieve verklaring: beide partners zijn waarschijnlijk zeer onafhankelijke, egocentrische individuen die veel persoonlijke ruimte nodig hebben.

De ‘King of the Bed’-positie

Partners die de neiging hebben om zich over het hele bed te verspreiden, zijn meestal degenen die de behoefte voelen om voor zichzelf op te komen in plaats van hun gevoelens aan hun partner te tonen. Hun gedrag in relaties is vaak erg egoïstisch, wat tot uiting komt in hun slaapgewoonten.

De ‘Lepels’-stand

Deze positie duidt tegelijkertijd op harmonieuze en gepassioneerde relaties. De positie is erg populair binnen de eerste paar jaar van het huwelijk. De partner erachter speelt meestal een dominante rol in dergelijke relaties. De andere partner daarentegen geniet juist van het gevoel beschermd te worden.

De ‘losse lepels’ stand

Koppels kiezen voor een zeer comfortabele ‘lepel’-houding maar geven elkaar meer vrijheid. Dit is een van de meest gecompliceerde posities met ten minste twee mogelijke interpretaties:

  1. De positie weerspiegelt een relatie zonder passie – tenminste een van de partners voelt zich zo. Hij of zij heeft geen behoefte meer aan lichamelijk contact of is simpelweg ontevreden over zijn of haar partner.
  2. In het tweede geval provoceert de partner die de rug toekeert de ander tot een uiting van gevoelens en is hij bereid meer aandacht te krijgen.

De ‘Leg Hug’-positie

De partners slapen liever niet in nauw contact met elkaar, maar raken elkaars voeten nonchalant aan. Gewoonlijk delen stellen die zo slapen, harmonie in het gezin en wederzijds vertrouwen. Ze geven elkaar vrijheid terwijl ze een kleine ‘brug’ houden om elkaar zelfs ’s nachts aan te raken en te voelen.