Wat is Taxivergunning

Om als zelfstandige taxichauffeur (zzp’r) te kunnen werken of als taxiondernemer te kunnen handelen is er een vergunning nodig. Deze vergunning voor personenvervoerder kan worden aangevraagd bij de Kiwa 

Ondernemer moet in het bezit zijn vergunning

Een taxiondernemer moet dus in het bezit zijn van een vergunning voor personenvervoer. De gegevens moeten ook daadwerkelijk overeenstemmen met hoe er wordt geëxploiteerd, dus de feitelijke situatie.

Geen diploma nodig

Voorheen was er altijd een ondernemersdiploma nodig om aan de vakbekwaamheidseis te kunnen voldoen. Per oktober 2011 is deze vervallen en kan iedereen met een originele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een vergunning aanvragen.

Kosten vergunning voor personenvervoer

Voor het jaar 2000, waren taxivergunningen beperkt per stad. In Amsterdam waren er ongeveer 635 waar zo’n 1900 chauffeurs mee konden rijden. Deze vergunningen waren toen 300.000 gulden of tewel 136.134,- euro waard. Nu heb je voor € 1404,81 een vergunning waar in princiepe een onbeperkt aantal chauffeurs kunnen rijden.

Voorwaarden

Voor een vergunning taxivervoer is er het volgende nodig:

  • Originele Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van alle eigenaren vennoten etc.
  • Uittreksel Kamer van koophandel jonger dan 2 maanden
  • Het ingevulde aanvraagformulier van de Kiwa register
  • Je moet als vervoerder worden aangemerkt, zie aanwijzingen op het aanvraagformulier. De vergunning wordt voor onbepaalde tijd afgegeven.

Een vergunning wordt afgegeven voor onbepaalde tijd. Per 5 jaar wordt er door middel van een periodieke toets gecontroleerd of er nog aan de voorwaarden  wordt voldaan.

Aanvraag

Als alles compleet is kan de aanvraag voor een vergunning worden ingediend. Na ontvangst onvang je een factuur. De beslissing op toekenning van  de Kiwa Register kan 12 weken in beslag nemen.

Als je de aanvraag intrekt of als hij wordt afgewezen vindt er geen restitutie terug. Zorg dus dat alles compleet en volledig is ingediend.

Zodra je de vergunning hebt ontvangen moet er een ondernemerskaart voor de verplichte boordcomputer worden aangevraagd.