Veere

Het stadje Veere heeft een rijke historie. Gelegen in de provincie Zeeland, is het uniek vanwege zijn sterke verwantschap met Schotland.

Geen enkele andere Europese stad speelde een belangrijkere economische rol voor Schotland dan Veere ooit tussen de 16e en 17e eeuw .

Veere C Jim Goyjer Photography

Veere is zeker een bezoekje waard. Het centrale plein is misschien klein, maar de sfeer is doordrenkt met geschiedenis, samen met de kleine straatjes – een herinnering aan de gloriedagen van de stad.

De charmante winkeltjes van de stad bieden kleding, culinaire lekkernijen, versieringen en natuurlijk souvenirs.

Veere

Bewonder het Stadhuis van Veere

Het stadhuis van Veere is één van de meest iconische gebouwen van de stad. De bijbehorende toren kun je vanuit vrijwel de hele stad goed zien liggen. Dit grote stadhuis werd al in de 15e eeuw gebouwd aan de Markt van Veere. Veere was vroeger namelijk één van de rijkste plaatsen van Nederland, doordat het in directe verbinding stond met de zee. Hierdoor speelde de stad een belangrijke rol in de handel, wat leidde tot veel welvaart en dus ook tot een mooi en groot stadhuis. Het stadhuis is inmiddels verschillende keren gerenoveerd, maar het heeft nog steeds het originele uiterlijk. Sinds maart 2015 is het stadhuis ook weer opengesteld voor publiek en kun je dit bijzondere gebouw ook van binnen bekijken. Ook alleen de gevel en de toren bezichtigen is overigens al de moeite waard.

Bezoek het museum in de Schotse Huizen

In het handelsverleden had Veere ook een nauwe band met Schotland. In 1541 werd Veere zelfs de officiële opslagplaats voor Schotse wol, waardoor de stad tot grote bloei kwam. Daarom zie je vandaag de dag nog steeds Schotse invloeden in Veere, zoals de gevels van de karakteristieke Schotse Huizen die om de hoek van het stadhuis liggen. Deze twee statige panden aan de Kaai van Veere vormen tegenwoordig samen met het stadhuis Museum Veere, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van de stad.

Wandel langs de gezellige de jachthaven

De jachthaven van Veere is één van de meest gezellige plekken van de stad. De haven ligt aan de Kaai, een sfeervolle kade vol met historische panden met karakteristieke gevels. Aan de Kaai vind je verschillende terrasjes die uitkijken over de haven. Steek vanuit het centrum ook eens de brug over en maak een wandeling aan de andere kant van de haven. Zo heb je het beste zicht op de mooie gevels van de panden aan de Kaai en het is hier ook meteen een stuk rustiger.

Maak een boottocht op het Veere Meer

Vanuit de jachthaven van Veere vaar je zo het Veere Meer op. Dit brakwatermeer is 22 kilometer lang en ligt tussen het schiereiland Walcheren en het eiland Noord-Beveland. Je kunt hier heerlijk zeilen, surfen of suppen. Ook ligt er aan het meer een kabelskibaan om te waterskiën en er is een kanoverhuurder. Houd je van duiken? Bezoek dan één van de speciale duikplekken en ontdek het Veere Meer ook onder water. Vanuit Veere worden er ook verschillende vaartochten over het Veere Meer georganiseerd. Van 1 mei t/m 30 september vertrekt er tussen 11:00u en 17:00u elk uur een rondvaartboot die je in één uur de mooiste plekken van het Veere Meer laat zien. Kijk voor meer informatie op rondvaartveere.nl.

Maak een wandeling over de oude stadswallen

Rondom het centrum van Veere vind je nog steeds eeuwenoude stadswallen. Er loopt tegenwoordig een mooi wandelpad overheen vanaf waar je een weids uitzicht hebt over de stad en de groene omgeving. Onderweg staan er verschillende informatieborden met fragmenten uit de geschiedenis van Veere, waardoor het verleden hier nog meer tot leven komt.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi van en naar Veere reserveren.