Utrecht

Utrecht is een mooie en typisch Nederlandse stad die vaak wordt vergeten (Amsterdam en Rotterdam lijken de baas te zijn). Ooit de religieuze hoofdstad van Nederland, straalt deze schilderachtige, middeleeuwse stad uit rond de Domtoren – de hoogste kerktoren van Nederland.

foto-luchtfoto-van-utrecht-en-de-dom

Met prachtige oude huizen, bruggen en grachten die de stad omringen, wordt Utrecht vaak beschouwd als een klein Amsterdam – net zonder zoveel toeristen. Er is geen gebrek aan  interessante  dingen om te doen en te zien  in deze historische stad.

Utrecht

Het zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug is aangewezen als nationaal park en omvat een bosrijk gebied vol mooie wandel- en fietsroutes. Je kunt uren achter elkaar wandelen door verschillende landschappen en onderweg heb je zomaar kans om wilde dieren te spotten. Met een beetje geluk zie je een ree oversteken, maar ook vossen en dassen laten zich met enige regelmaat zien. En houd je wel van een beetje uitdaging? De Utrechtse Heuvelrug is één van de beste plekken om te mountainbiken, met kilometers aan mtb-routes. In Amerongen kun je bijvoorbeeld een rondje van 18 kilometer maken die de nodige hoogtemeters overbrugt.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar, het grootste kasteel van Nederland staat in de provincie Utrecht en was eeuwenlang het domein van een vooraanstaande familie. Menig beroemdheid heeft hier ooit de nacht doorgebracht en het kasteel kende vele interessante gasten. Onder andere couturier Coco Chanel en acteur Roger Moore bleven slapen in de weelderige kamers waar sindsdien nauwelijks iets aan is veranderd. Tijdens een bezoek kun je een kijkje nemen in de luxueuze vertrekken, maar maak ook zeker een ommetje door de omliggende kasteeltuin.

Pyramide van Austerlitz

Wist je dat de hoogste piramide van Europa in de provincie Utrecht is te vinden? De Pyramide van Austerlitz ligt op een half uurtje rijden van Utrecht en dateert uit 1804. Het indrukwekkende bouwwerk is volledig gemaakt van aarde en graszoden, en was een eerbetoon aan de Franse keizer Napoleon. Anno nu vormt de piramide het decor voor een gezellig dagje uit. Niet alleen kun je naar de top van het bouwwerk klimmen, er is ook een grote speeltuin en een restaurant op het terrein. Daarnaast kun je schitterend wandelen in de omgeving, want de piramide ligt midden in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk was jarenlang de residentie van prinses Juliana en prins Bernhard, maar het statige paleis is inmiddels niet meer in handen van de koninklijke familie. Het paleis en de omringende bijgebouwen zijn tegenwoordig het toneel van verschillende evenementen, zo kun je tentoonstellingen bezoeken en een rondleiding krijgen. Vooral dat laatste is een aanrader. De kamers en vertrekken zijn nauwelijks veranderd sinds de dood van de Juliana en Bernhard, en hangen vol met prachtige schilderijen en kroonluchters. Heb je een bezoek aan de provincie Utrecht gepland? Houd dan zeker de website van het paleis in de gaten voor een overzicht van alle evenementen en openstellingen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is één van de belangrijkste verdedigingswerken uit de Nederlandse geschiedenis. Deze ingenieuze verdedigingslinie diende ter bescherming van de grote steden in het westen van het land en bestond uit diverse forten en verdedigingswerken. De forten staan bijna allemaal nog overeind en een groot aantal ligt binnen de provincie Utrecht. Je kunt ze afzonderlijk van elkaar bezoeken, maar ook een fietstocht maken langs de verschillende bouwwerken. Welke forten je niet moet overslaan? Fort Hoofddijk is tegenwoordig onderdeel van de botanische tuinen van de Universiteit van Utrecht, bij Fort aan de Klop vind je een restaurant en stadscamping, en rondom de Lunetten op de Houtense Vlakte is een groot park aangelegd.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi van en naar Utrecht reserveren.