Taxichauffeurs tot zes maanden de cel in voor oplichting

Bij twee van de mannen is ook bewezen bevonden dat ze betrokken waren bij het afpersen van een Zweedse toerist. Één van hen stal hierbij geld en een camera uit zijn rugtas. Het OM eiste eerder deze maand tot twee jaar gevangenisstraf tegen de vier mannen, die geen vergunning hadden om taxivervoer op de luchthaven aan te bieden en bovenmatig hoge tarieven rekenden.

De mannen spraken klanten regelmatig aan in de aankomsthal of op straat vlakbij Schiphol. Ze droegen hierbij soms een geel hesje of hadden een taxibordje om. Vaak reden ze met zijn tweeën of drieën met de klant richting de bestemming. Dit gebeurde zonder prijsafspraak of zonder zich aan de prijsafspraak te houden. De taxameter werd vaak niet gebruikt of hier werd aan gerommeld.

Eenmaal op locatie aangekomen werden de klanten geconfronteerd met een bovenmatig hoge ritprijs. Als klanten hiertegen in protest gingen, kregen zij te maken met dreigementen. Dit gebeurde soms in combinatie met fysieke aanrakingen. Een vergelijkbare werkwijze voor het oplichten en afpersen hanteerden zij ook tijdens carnaval in 2017, in het Zuiden van Nederland.