Nationaal Park Dwingelderveld

Bekendste berg van Nederland

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het is een heerlijke plek om te wandelen over de bekende houten vlonderpaden, door bossen, langs de vele vennen en over heidevelden. Het ligt ruwweg in de driehoek Dwingeloo, Ruinen en Beilen in de provincie Drenthe.

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld, zoals het vaak wordt genoemd, kun je op diverse plekken bezoeken. Een deel ligt pal naast de A28, waardoor je wel wat geluidoverlast hebt. Ik heb diverse locaties bezocht en deel in dit artikel mijn tips, net als de attracties en bezienswaardigheden. Ook de mooiste wandelroutes in het Dwingelderveld vind je terug.

Informatiecentrum Spier

Het Bezoekerscentrum Spier ligt pal naast de A28. Het is van Staatsbosbeheer en is opvallend klein. Je kunt er wat informatie vinden over wandel- en fietsroutes, maar het is minimaal. Wel vertrekken hier diverse wandelroutes alsook een fietsroute het park in. Je kunt hier ook frisdrank en koffie met kleine versnaperingen kopen.

Adres: Oude Postweg 12, Spier

Bezoekerscentrum Ruinen

Het Bezoekerscentrum Ruinen is van Natuurmonumenten. Hier vind je een maquette van het hele gebied en veel informatie over hoe dit natte heidegebied is ontstaan. En hoe het nat wordt gehouden, zodat alle planten en dieren hier kunnen blijven leven. Met ook informatie over de bijzondere dieren die hier leven.

Dieren in het Dwingelderveld

Her leven ree, das, adder, ringslang en zandhagedis. De zeearend komt hier vaak, net als kraanvogels die voedsel komen zoeken vanuit het Fochteloërveen. Soms wordt een slangenarend gespot door vogelaars. Ook boomleeuwerik, kleine zwaan, zwarte specht, dodaars, geoorde fuut, paapje, roodborsttapuit, slobeend, tapuit, toendrarietgans en wintertaling worden er gespot.

Schaapskudde Ruinen

De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. De schaapskooi is recent volledig opnieuw gebouwd. De oude schaapskooi uit 1949 wordt nu gebruikt als onderkomen voor de lammetjes.

Elke dag gaan de schapen op gezette tijden op pad. De schaapskooi ligt aan de rand van het natuurgebied. De schapen eten het gras tussen de heide, zodat het gebied niet kan vergrassen.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.