Koningsdag in Amsterdam

We vergeven het je als je vanwege de coronapandemie geen kans hebt gehad om Koningsdag in Nederland te vieren . Maar we vragen ons af hoe je deze beroemde en chaotische vakantie hebt kunnen missen.

Koningsdag viert de verjaardag van de huidige regerende monarch. In dit geval geeft heel Nederland een enorm verjaardagsfeestje voor koning Willem-Alexander, wiens verjaardag op 27 april is.

Dus gezien de kans om los te laten, viert Nederland als een gek. Ook al zijn ze niet de grootste fans van de monarchie. 

Koningsdag in Amsterdam

Canal boat parade on Koningsdag Kings day festivities in Amsterdam. 

Vanaf 16.00 uur is er een gratis feest op het Westergasterrein, op het Koningsplein en de Vijzelstraat is er live muziek van 19.00 uur tot 12.00 uur. De Leids straat wordt vanaf 18.00 uur afgesloten voor auto’s omdat het in de vroege avond (extra) druk is in de kroegen in het centrum.

Het hoofdevenement: Koningsdagfeesten

De kans is groot dat de muziek en de festiviteiten de hele nacht doorgaan tot Koningsdag. Amsterdam staat bekend om haar open podia in al haar buurten .

Voor open podia met live muziek kun je terecht in de Westerstraat in de Jordaan, Amstelveld, Leidseplein, Nieuwmarkt en Rembrandtplein.

Ook het Spui, de Regulierdswartsstraat en het Marie Heinekenplein zijn van 12.00 tot 20.00 uur toegankelijk voor feestgangers en helemaal gratis!

Ook aan de rand van Amsterdam zijn er feesten, zoals Loveland van Oranje in het Meerpark, Oranjebloesem in het Olympisch Stadion en het Kingsland Festival bij de RAI.

Op reis tijdens Koningsdag in Amsterdam

De gemeente sluit op 27 april het grootste deel van het stadscentrum van Amsterdam af voor verkeer. Je kunt de stad nog steeds met de auto bereiken via een paar open wegen en parkeren is gratis, maar de gemeente raadt ten zeerste aan om met de trein te komen.

De NS rijdt met een speciale Koningsdagdienstregeling met enkele extra treinen. Stations Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn de hele dag gesloten vanwege festivals en feesten in de omgeving.

Metro’s rijden op Koningsdag hun normale route volgens de zaterdagdienstregeling. Station RAI is gesloten, dus metro 50 en 51 stoppen daar niet. Op 26 en 27 april worden enkele tramlijnen samengevoegd en kun je zien welke metro’s, bussen en trams waar rijden .

Rommelmarkten op Koningsdag in Amsterdam

De gemeente zal vlooienmarkten in de hele stad toestaan. Iedereen kan zich overal in de stad vestigen en al zijn ongewenste spullen verkopen van 06.00 uur tot 20.00 uur, behalve op de Dam.