Kinderdijk

Nog zo’n prachtig Hollands plaatje! Kinderdijk is technisch gezien een Zuid-Hollands dorpje, maar waar het vooral om draait zijn de Kinderdijkse molens. De negentien molens aan het water stammen uit de achttiende eeuw en staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. Wat ook indrukwekkend is om te bekijken is de technologie van waterbeheer uit de Middeleeuwen die hier te zien is. Kinderdijk was de eerste Nederlandse plaats met een elektriciteitsvoorziening (in 1886). Tip: pak vanaf Rotterdam de boot naar Kinderdijk voor een prachtig vaartochtje.

Kinderdijk

Kinderdijk

Een bezoek aan het bezoekerscentrum is vooral nuttig als je meer wilt weten over het gebied. Alsook over de molens en de geschiedenis onder meer door middel een video in hulpgemaal De Fabriek. Alsook informatie over de diverse wandelingen die je kunt maken.

Ook kun je de oude waterpomp bekijken en zien hoe deze werkt. Je vindt het bezoekerscentrum aan de Overwaard; een van de vier delen in Kinderdijk. Het is een perfecte start voor je trip. En is nuttig om je bezoek te plannen.

Molens aan de Nederwaard

De Nederwaard is het oude waterschap. En is volgens velen het mooiste stukje van Kinderdijk. Hier staan 8 ronde molens, mooi in een rij. Ze zijn van steen gemaakt en hebben een rieten dak. Ook deze zijn nog functioneel. Binnenin zit een waterrad waarmee ze water naar boven pompen. Een van de molens is tegenwoordig een museum waar je kunt zien hoe het leven van een molenaar en zijn gezin er uit zag.

Molens van Nieuw-Lekkerland

In de Nieuw-Lekkerland polder liggen tegenwoordig nog twee molens. Ooit stonden er hier drie. Deze achthoekige molens pompen ook nu nog het water. Ze gebruiken daarvoor een schroef in plaats van een rad. Wat een machtig gezicht is om te zien.

Molens aan de Overwaard

In het waterschap Overwaard staan nog 8 molens. Net als de molens van Nieuw-Lekkerland zijn ze achthoekig, maar hebben ze een dak met riet. Net als de Nederwaard molens. Ook deze hebben een inwendig waterrad, waarmee lager gelegen water naar boven wordt gepompt.

De Blokweer Molen

De poldermolen van Blokweer is tegenwoordig een museum. Deze wipmolen is weer anders. De Blokweer molen heeft een gemetselde voet. Ook hier pompt het waterrad het water omhoog. Meer dan een meter zelfs. Wat je goed kunt zien.

Waardhuis Kinderdijk

Het Waardhuis in Kinderdijk heeft officieel Gemeenlandshuis van de Overwaard. Het Gemeenlandshuis was lang de bestuurszetel van een waterschap. Het Gemeenlandshuis bij Kinderdijk is het enige overgebleven in de gehele Alblasserwaard. Het stamt uit 1581 en is in goede staat.

Je kunt het museum bezoeken. Dat vooral bekend staat vanwege de talloze gegraveerde pronkglazen. De Hensbeker van de Overwaard is het pronkstuk. Let op de deur met de fraaie omlijsting. Je vindt het huis bij de molens.

Waterbus Kinderdijk

Een bijzondere manier om hier te komen is per Waterbus. Zowel vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam, als Krimpen aan de IJssel, Ridderkerk of Dordrecht kun je naar Kinderdijk varen. Vanaf de Erasmusbrug doet hij er 40 minuten over. De waterbus stopt op de Molenkade, dus perfect om het gebied verder zelf te verkennen.

 

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.