Hoorn

Het prachtige stadje Hoorn ligt in Noord-Holland, vlakbij het IJsselmeer. Het is niet alleen pittoresk, maar het ligt ook dicht bij een meer, zandduinen en het platteland.

Hoorn

Dit maakt Hoorn een populaire watersportbestemming — staycation here we come! Hoorn is geweldig om te wandelen of te fietsen en er zijn musea, een winkelgebied, restaurants en cafés – wat willen we nog meer?

Hoorn

Mijn favoriete bezienswaardigheid in Hoorn is zonder twijfel de Hoofdtoren. En dan gaat het niet alleen om de toren zelf maar ook om de omgeving. De toren zelf is gebouwd in 1532 en oorspronkelijk bedoeld als verdedigingstoren.

Roode Steen

De Roode Steen is het centrale plein van Hoorn en wordt omringd door een verzameling van monumenten. Voor de inwoners van Hoorn is het een soort huiskamer. In de zomer zitten de terrassen vol en regelmatig wordt er bij evenementen een podium gebouwd voor optredens.

Oostereiland

Bij mijn favoriete bezienswaardigheden Hoorn mag het Oostereiland niet ontbreken. Als ik zelf een wandeling door de stad maak dan loop ik bijna altijd even rond het Oostereiland. Het licht, de lucht, de wind, de robuuste stoere gebouwen en het uitzicht maken deze plek bij mooi en slecht weer meer dan de moeite waard

Oosterpoort

De Oosterpoort is gebouwd in 1578 en is de nog enige resterende stadspoort van Hoorn. In 1601 werd er bovenop de oosterpoort een huisje gebouwd dat nog altijd bewoond is. De boogbrug is in 1763 gebouwd ter vervanging van een houten brug. Bij evenementen wordt deze brug met haar smeedijzeren hekwerk dankbaar gebruikt als plek om je fiets veilig aan vast te zetten.

Oude Doelenkade

Vanaf de Oude Doelenkade heb je een mooi uitzicht over de Binnenhaven, de grote sluis en de Hoofdtoren. In de zomer ligt de Binnenhaven vol met pleziervaartuigen, soms wel vijf rijen dik! Op nr 17 en 19 staat een koppel prachtig gerestaureerde 17de eeuwse herenhuizen. Vanaf nr 27 begint een huizenblok dat een heel andere stijl heeft dan de 17de eeuwse binnenstad. Dit is begin 20ste eeuw gebouwd en ontworpen door gemeentearchitect Joh. van Reijendam Cz. in een mix van Art Nouveau en Chaletstijl

De Bossuhuizen

Aan de Slapershaven op de hoek met het Grote Oost liggen drie prachtige huizen die gebouwd zijn rond 1612. Over de gehele breedte zijn deze panden voorzien van gevelstenen die samen een soort stripverhaal vormen over de slag op de Zuiderzee. Bij deze zeeslag versloegen de West-Friezen in 1573 de Spaanse vloot van admiraal Bossu. Tegenover de panden zie je een ophaalbrug. Hier stond ooit de oude Oosterpoort of Gevangenpoort. Deze is in 1880 gesloopt. Het fundament kun je nog zien.

Mariatoren

De Mariatoren (ook ‘Kruittoren’ genoemd) is in 1508 gebouwd als verdedigingstoren en kruitopslag. De toren staat nog altijd trots op de oude stadswal en met haar voeten in de stadsgracht (de Draafsingel). Haar naam dankt de toren aan het voormalige Mariaklooster. Dit klooster had het terrein in bezit waar de toren gebouwd. In haar lange geschiedenis heeft de Mariatoren al veel verschillende functies gehad. Ze heeft gediend als ijskelder, atelier en sinds 2015 is het door Vereniging Hendrick de Keyser omgetoverd tot een bed & breakfast.

St Jansgasthuis

Het St. Jansgasthuis is gebouwd in 1563 en maakte onderdeel uit van een kloostercomplex. Kloosters namen in deze tijd de zorg voor zieken op zich en richtten gasthuizen (ziekenhuizen) in. Het St. Jansgasthuis is een goed bewaard voorbeeld van de ruimtelijke inrichting van een middeleeuws gasthuis. Het heeft bijna 300 jaar dienstgedaan als ziekenhuis. Vervolgens heeft het dienstgedaan als militair kledingmagazijn, overdekte markt voor boter, sociale werkplaats en tegenwoordig dient het als expositieruimte.

Oosterkerk

De Oosterkerk heeft haar oorsprong in 1450 en is toen gebouwd als rooms-katholieke kerk voor vissers en schippers. Het koor van de huidige stenen kerk is in 1519 opgetrokken en vervolgens uitgebreid en aangepast. Sinds 1616 heeft de kerk haar huidige vorm. Het kerkgebouw zelf heeft een prachtige gevel, maar de grootste attractie van de Oosterkerk vind ik haar ligging op een steenworp afstand van de oude binnenhaven. Vanuit het naastgelegen straatje heb je een mooi zicht op de toren.

Baatland

Het Baatland is het eerste grote kunstmatige schiereiland dat aangelegd werd in Hoorn. Het eiland moest de stad afschermen van de open Zuiderzee. Tussen 1500 en 1700 was het hier een drukte van belang met woningen, werkplaatsen en scheepswerven. Tegenwoordig is het een mooie groene ruimte en onderdeel van het Julianapark. Vanaf het Baatland heb je een prachtig uitzicht op de binnenhaven, de grote sluis en op de Hoofdtoren.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi van en naar Hoorn reserveren.