ENCI Groeve

Unieke mergelgroeve in Zuid-Limburg

De ENCI Groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint Pietersberg die net buiten Maastricht ligt. De winning van kalksteen, ook bekend als mergel, begon hier in 1926. ENCI is de afkorting voor Eerste Nederlandse Cement Industrie. Dit zijn de leukste tips voor een bezoek aan de ENCI Groeve in Nederland. Met natuurlijk ook de mooiste wandelingen in de ENCI Groeve.

ENCI Groeve

Het gehele proces werd in de ENCI Groeve gedaan: winnen van kalksteen en het produceren van cement. Op 1 juli 2018 werd de winning van mergel gestopt. De productie van cement gaat nog door, maar dan via import van grondstoffen.

De ENCI Groeve is Nederlands enige kloof, met een unieke geschiedenis. Dit is een bijzonder landschap in Zuid-Limburg, dat je verder nergens anders tegen komt. Sinds 1995 overgedragen aan Natuurmonumenten, dat het voor een groot deel terug geeft aan de natuur.

Al is dit best lastig, want de mens heeft dit gecreëerd. Maar de natuur heeft zich snel aangepast. Zo vind je hier talloze vogels die in de steile afgegraven wanden broeden. Zoals de oehoe, de grootste uilensoort in ons land.

Uitkijkplatform

Een van de meest populaire plekken is het uitkijkpunt aan de rand van de groeve. Deze werd in 2015 geopend. Je kijkt uit over een groot deel van de groeve, met zicht op de stad Maastricht, de Maas en de mergel fabriek van de ENCI. Het platform hangt boven de kloof wat een extra gevoel geeft.

De trap de groeve in

Sinds 2017 is de ijzeren trap geopend voor het publiek. Hij neemt je via 210 trappen zo’n 40 meter de diepte in, of eigenlijk de groeve in. Hij loopt vlak langs de mergelwanden, die steil oprijzen uit het landschap. Zodat je goed kunt hoe deze wanden door de miljoenen jaren heen zijn ontstaan. De trap is gebouwd op de plek waar vroeger de Oude Luikerweg liep, die van Maastricht naar Luik liep.

De grotten

Onderaan heb je enkele grotten, het pad loopt door een grot heen. Zodat je kunt zien hoe in de groeve de mergel werd gewonnen. De ingang is helaas afgesloten, maar je kunt nog wel de wanden zien.

Oehoevallei

De Oehoevallei is al jarenlang de plek waar al sinds 1997 de oehoe broedt. Inmiddels zijn er al tientallen jongen groot gebracht in deze vallei. De vallei is afgesloten voor mensen, maar vanaf de rand kun je op diverse punten de vallei in kijken. Kijk goed, want hier leeft een unieke vogel.

Deze grotten werden grotendeels gegraven tijdens de Tweede Wereldoorlog. En werden vooral gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilkelder. Je kunt nog steeds talloze restanten zien, met diverse gebruiksvoorwerpen. Ook hier zijn tekeningen in het kalksteen te zien over hoe het leven was. Het was destijds een plek van hoop en vrees.

Uitkijkpunt Kiekoet

Het beste kun je het uitkijkpunt Kiekoet bezoeken, waarbij je een kans hebt om deze roofvogels te spotten. De beste tijd is vroeg op de dag als het licht wordt en rond de schemering. Weest stil en hou je ogen gericht op de kloof. Dan kun je ineens een opvallend grote vogel voorbij zien zweven.

ENCI Groeve bezoeken

Je kunt de groeve het gehele jaar bezoeken. Als je de bijzondere bloemen in bloei wilt zien is het voorjaar het best. Dit is met name de periode van eind mei tot en met eind juni. In het najaar kleuren de blaadjes van de bomen en is een bezoek ook zeer de moeite waard. Dan is het ook vaak opvallend rustig.

In het hoogseizoen en de weekenden kan het hier druk worden. De beste manier om de meeste mensen te vermijden is door vroeg op de dag op pad te gaan. Dan heb je ook de meeste kans op vogels en andere dieren.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.