De Veluwe

Eén van de mooiste natuurgebieden van ons land is natuurlijk de Veluwe. Nationale Parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn beide prachtig! Paarse heide, oranje gras en zandduinen zijn slechts een greepje uit de indrukwekkende natuurverschijnselen die je hier aantreft, en elk seizoen weer anders. En laten we de dieren niet vergeten! Kunstliefhebbers kunnen terecht bij het Kröller-Müller-museum, middenin de natuur. En anders pak je gewoon één van de gratis witte fietsen en verken je in een mum van tijd delen van het park waar je nauwelijks mensen tegenkomt.

Wie de Veluwe op zijn gemak wil verkennen kan kiezen voor één van de vele mooie vakantieparken op de Veluwe. Zo wandel of fiets je zo vanuit je bungalowhuisje de natuur in!

De Veluwe

De Veluwe

Kenmerkend voor de natuur op de Veluwe en in de Veluwezoom zijn de beekjes of zogenaamde sprengen. Rond deze beken ontwikkelde zich in de loop der jaren een indrukwekkende plantenwereld en ze zijn het leefgebied van verschillende soorten salamanders en andere amfibieën.

De afgelopen tijd is er veel geïnvesteerd in het ontwikkelen en uitbreiden van de natuurgebieden, door het inzetten van ecologische verbindingen tussen verschillende geïsoleerde stukken natuur. Men hoopt hiermee de overlevingskansen van de dieren te vergroten.

Mooiste plekjes Veluwe

Wat zijn de mooiste gebieden van de Veluwe en leuke plaatsen om te bezoeken? Otterlo, Hoenderloo, Harskamp, Ermelo, Garderen, Nunspeet en Voorthuizen, het zijn de bekende plaatsjes op de Veluwe. NatureScanner geeft je enkele tips voor een weekendje Veluwe, met nog wat meer leuke plekjes om te fietsen en te wandelen.

Hoge Veluwe

Uiteraard kunnen we niet over de Veluwe hebben zonder Nationaal Park de Hoge Veluwe te benoemen. Een schitterend park met afwisselende natuur, met musea, een uitgestrekt netwerk aan wandel- en fietspaden en de mogelijkheid om deel te nemen aan leuke excursies in de natuur. Spot wild, geniet van prachtige heidekleuren of verken het park met een tandem. Er is altijd wat te beleven in Nederlands bekendste park.

Deelerwoud

Het Deelerwoud is een mooi bos- en heidegebied, waar je – vooral in de vroege ochtend veel herten en reeën kan spotten. Drie routes voeren door het natuurgebied, maar een groot deel is gereserveerd voor het wild. Wil je wat vrijer rondwandelen, dan kan je ook naar het bos de Loenermark aan de overkant van de weg.

Kootwijkerzand

Ten noorden van de Hoge Veluwe ligt de centrale zandverstuiving, het Kootwijkerzand en Radio Kootwijk. Hier is het prachtig wandelen over de stuifzanden en in de omliggende bossen. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend zicht over een van de meest kenmerkende plekken op de Veluwe.

 Leuvenhorst

In het noorden van de Veluwe, tussen Nunspeet en Harderwijk, bevinden zich de Leuvenumse Bossen, de Ermelosche Heide en Leuvenhorst, een groot heide- en stuifzandgebied. Men heeft er ook grove dennen aangeplant om hinder van het stuifzand te beletten. Ook zit je hier vlakbij het Veluwemeer, een prachtig recreatiegebied.

Speulder- en Sprielderbos

Bij Putten en Garderen ligt een van de mooiste bossen van de Veluwe. Het Speulderbos staat bekend om haar dansende bomen en is erg populair op Social Media. Hou je camera dus maar klaar, want in elk seizoen maak je hier mooie plaatjes.

 Mossel en Planken Wambuis

Het hele gebied ten zuidwesten van de Hoge Veluwe is gratis toegankelijk en biedt veel kans op het zien van wild. Een afwisselende route voert vanaf Otterlo naar het Mosselse Zand. Je wandelt over heidegebied en zandverstuivingen, door bossen en over stuwwallen. Bij natuurgebied Planken Wambuis heb je grote kans op het zien van wilde zwijnen, edelherten en reeën.

Tour Service

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.