Biesbosch

Nabij Dordrecht bevindt zich een van de mooiste nationale parken van Nederland. De Biesbosch bij Dordrecht strekt zich uit over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en is een van de belangrijkste zoetwatergetijdengebieden van Europa.

De natuur is verrassend mooi: het gebied bestaat uit drie delen: de Zuid-Hollandse en Dordtse Biesbosch ten noorden van de Nieuwe Merwede, en de Brabantse Biesbosch ten zuiden van deze rivier. Deze laatste is ruiger qua natuur dan het noordelijk gelegen gebied.

Biesbosch

Biesbosch

Het landschap van de Biesbosch bestaat uit kreken en rivieren, moerasbossen, rietvelden en graslanden. Al dat natuurschoon bevindt zich op een steenworp van Dordrecht en de Randstad. De Biesbosch is een wetland, een ideale habitat voor watervogels. Hoge dijken en open polders kenmerken het typerende Hollandse gebied. Inpoldering, aanplanting van wilgenbossen en de deltawerken hebben het zijn huidige vorm gegeven. Maar liefst 600 soorten planten gedijen in de Biesbosch. Sommige plantensoorten zoals de spindotter komen uitsluitend hier voor.

Kreken en geulen zijn er gegraven, waardoor het water de kans gegeven wordt het land te doorstromen en te overstromen. Hiermee worden er minder hoge waterstanden verwacht voor de plaatsen langs de rivier. Deze ontwikkeling brengt nieuwe vogels naar de Biesbosch. Tevens biedt het nieuwe kreken om met de kano te varen en zijn er meer wandelpaden over de diverse polders en platen.

Bevers in de Biesbosch

Het park kent ook een rijke dierenwereld. Sinds eind jaren ’80 bouwt de bever weer burchten. Het aantal van deze knaagdieren wordt vandaag de dag geschat op 250. Bevers laten zich meestal niet overdag zien, maar de burchten kan je wel bewonderen wanneer je gaat kanoën bijvoorbeeld. Wil je weten waar je het meest kans hebt op het zien van bevers, check dan dit kaartje van NP Biesbosch.

Vogels in de Biesbosch

Vogelaars bezoeken het natuurgebied omwille van de ijsvogel, de wielewaal en de blauwborst. Ook de zeearend wordt ieder jaar weer gespot in de regio. Op Belevenissen.nl kwamen we deze leuke vogelexcursie tegen!

Biesbosch bezoeken – Kanoën en varen

Er worden het hele jaar door allerlei activiteiten georganiseerd in de Biesbosch, zoals rondleidingen, bevertochten, wetlandtochten, kano-weekenden en tal van evenementen voor kinderen.

De Biesbosch wordt voornamelijk per boot bezocht. Uiteraard kun je ook op eigen houtje kanoën of met een bootje varen. Per kano beleef je de Biesbosch optimaal; terwijl je rustig peddelt door kreekjes heb je veel kans om vogels of een bever te spotten. De natuur is heel afwisselend en dat vergroot het plezier van het kanoën.

Als je zelf geen boot hebt, bestaat de mogelijkheid om ter plaatse een fluisterboot te huren. Er zijn wel 12 bootverhuurbedrijven en 9 rondvaartbedrijven te vinden rond Drimmelen en Dordrecht.

Biesbosch bezoeken – Wandelen

Wil je je bij voorkeur niet via het water verplaatsen, dan zijn er ook voldoende mogelijkheden om te wandelen. In de Biesbosch voeren wandelpaden je langs de mooiste plekjes. Wandelkaarten zijn te koop in de bezoekerscentra en musea. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op onze pagina over wandelroutes in de Biesbosch. Langs de buitenranden van het nationaal park kun je verder prachtige fietstochten maken langs polders, akkers en de rivier, maar in de Biesbosch zelf zijn niet echt goede fietsroutes. Ten slotte is de Biesbosch populair onder vissers, maar hier heb je uiteraard een vergunning voor nodig.

Biesboschcentrum Drimmelen: Biesboschweg 4 – 4924BB Drimmelen – tel. 0162 682 233
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
Toegang: gratis.
Biesboschcentrum Dordrecht: Baanhoekweg 53 – 3313LP Dordrecht – tel. 078 630 53 53
Openingstijden: november t/m maart: dinsdag t/m zondag 10.00 -16.00 uur. April t/m oktober: dinsdag t/m zondag 9.00 – 17.00 uur. In juli, augustus en op feestdagen ook op maandag geopend. Gesloten op 1 januari en 25 december.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.