Basiliek Oudenbosch

De Sint-Pieter in Rome, maar dan in het klein? Nou ja, klein, ook de Basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch is een kerk om U tegen te zeggen. Vanuit de verre omgeving zie je de witte koepel al liggen en eenmaal in het Brabantse dorp Oudenbosch wordt pas echt duidelijk hoe indrukwekkend deze basiliek – een replica van zijn grote Italiaanse broer (16 x groter) eigenlijk is. Je mag op eigen houtje binnen rond kijken of boek een rondleiding. Doen: De wenteltrap met 144 treden beklimmen naar de indrukwekkende rondgang ruim 50 meter boven de vloer.

Basiliek Oudenbosch

Basiliek Oudenbosch

Met de bouw van de Basiliek van Oudenbosch werd in 1865 begonnen en in 1912 is de kerk tot basiliek verheven. Het einde van de restauratie (1954-1987) betekende eigenlijk pas de voltooiing van dit indrukwekkende bouwwerk. De architecten van de Basiliek zijn P.J.H. Cuypers en G.J. van Swaay. De architect Cuypers is vooral bekend om de bouw van het Rijksmuseum. Binnen de gemeente Halderberge heeft hij meer historische gebouwen ontworpen. Hotel en Klooster Bovenbonk is hier een indrukwekkend voorbeeld van! De bouwpastoor van de Basiliek is W. Hellemons. Pastoor Hellemons studeerde in Rome en was een groot bewonderaar van de Romeinse bouwstijl. Daarom koos hij de Sint Pieter als voorbeeld voor een nieuw te bouwen kerk in Oudenbosch en het front van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen als model voor de voorgevel. Sinds de voltooiing in 1892 heeft de basiliek een lengte van 81 meter, breedte van 55 meter en het hoogste punt is de koepel, namelijk 63 meter. Een inhoud die 16 keer kleiner is dan de Sint Pieter in Rome.

De Basiliek van Oudenbosch als bezienswaardigheid

In de Basiliek van Oudenbosch heerst een bijzondere sfeer, het is allesbehalve een gewone kerk. De gedetailleerde voorzijde naar voorbeeld van de Sint Jan van Lateranen met de prachtige beeldhouwwerken, details en hoge bogen nodigt uit tot een bezoek. Bij binnenkomst zie je pas echt hoe immens de Basiliek is, de hoge plafonds, marmeren zuilen en natuurlijk ook de imposante koepel zorgen  samen voor het gevoel dat je niet een gewone kerk bent binnengewandeld. Een hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is ook zeker de apsis, het halfronde gedeelte achter het altaar. Deze prachtig vormgegeven verhoging in de Basiliek met een prachtig glas in loodraam heeft al menig bezoeker doen stilstaan. Het letterlijke hoogtepunt van de basiliek van Oudenbosch is de koepel. Deze is te betreden met een 140-treden tellende wenteltrap.

Nog voor je de Basiliek betreedt kom je al langs een bijzonder beeld. Dit beeld vertelt het verhaal over de Nederlandse Zouaven. Op steenworp afstand van de Basiliek vind je het Nederlands Zouavenmuseum, waar je meer leert over dit bijzondere vrijwilligersleger die naar Rome trokken voor de paus.

Bezoek de Basiliek van Oudenbosch

De Basiliek is 7 dagen per week geopend voor gebed, het aansteken van een kaarsje of bezoek. Toegang is gratis. Wil je de koepel bekijken, dan kost dat  € 0,50 p.p..  Je klimt in 140 traptreden naar zo’n 28 meter hoogte, ver boven de kerkvloer. Ben je geïnteresseerd in het verhaal achter de Basiliek? Dan is het aan te raden een audiotour of rondleiding te reserveren.

Rondleidingen en audiotours in de Basiliek

Een bezoek aan de Basiliek wordt pas echt interessant met de verhalen. Daarom is het voor bezoekers aan de Basiliek van Oudenbosch mogelijk om een rondleiding met een gids of een audiotour te volgen. Deze rondleiding reserveert u via onderstaande knop. Gidsen spreken naast Nederlands ook Engels, Duits en Frans. De audiotour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Wilt u een aandenken aan uw bezoek aan Oudenbosch? Dan vindt u in de crypte van de Basiliek van Oudenbosch een winkeltje met een uitgebreid assortiment souvenirs, religieuze artikelen en devotionalia.

Tour Service

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.