Amsterdamse grachten

Amsterdam is de meest waterrijke stad ter wereld.
De kanalen en havens vullen een volledig kwart van haar oppervlak
De waterwegen zijn altijd de essentie en de bron van rijkdom geweest

Amsterdamse grachten

Amsterdamse grachten

De 17e-eeuwse grachtengordel werd in 2011 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en het middeleeuwse centrum van de stad ondergaat een grondige renovatie. Op elk kanaal zijn er historische, belangrijke of interessante bezienswaardigheden. Lees meer als we de belangrijkste Amsterdamse grachten beschrijven.

Rondvaarten Amsterdam

Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is de populairste toeristische attractie van het land. Een gevarieerde vloot van ongeveer 200 rondvaartboten vervoert meer dan 3 miljoen passagiers per jaar en biedt een verscheidenheid aan watergebonden variëteiten van bijna elke vorm van entertainment die beschikbaar is in Amsterdam.

De oudste grachten van Amsterdam – De Wallen

Amsterdam is de enige oude stad ter wereld waar het middeleeuwse centrum geen museum is maar een Wallen. Dit deel van de stad heeft een dualistisch karakter dat zowel hedonisme als prachtige geschiedenis bevat. Het wordt doorkruist door de oudste en mooiste grachten van de stad. Het gemeentelijk project “1012” heeft tot doel de prostitutie in het gebied terug te dringen en het historisch belang van deze grachten te benadrukken. De naam verwijst naar de postcode van dat deel van de stad.

Herengracht

De Herengracht wordt beschouwd als de belangrijkste gracht van Amsterdam. Aan deze gracht woonden in de 17e eeuw de rijkste kooplieden, de burgemeesters en de meest invloedrijke regenten van de stad. Tevens het hoofdkantoor van de West-Indische Compagnie. Een adres aan het Herenkanaal wordt nog steeds als prestigieus beschouwd. Aan deze gracht staat de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam in een huis op nummer 502.

Keizersgracht (Keizersgracht)

Het kanaal van de keizer is de middelste van de drie belangrijkste grachten van de stad. Het is vernoemd naar keizer Maximiliaan van Oostenrijk. De gracht is 31 meter breed en daarmee de breedste gracht van de binnenstad. Het graven van dit kanaal begon in het jaar 1612, gelijktijdig met het Herenkanaal en het Prinsenkanaal. Oorspronkelijk was hier een brede boulevard zonder water gepland, maar de toekomstige bewoners wilden een gracht voor hun huizen, zodat ze per boot bij hun huis konden komen.

Prinsengracht (Prinsengracht)

Dit is de buitenste van de drie belangrijkste grachten van Amsterdam. Samen vormen deze drie grachten de “Vierde uitgave” van de stad, een uitbreidingsproject dat begon in 1612 en 50 jaar later werd voltooid. Het maakte de stad vier keer zo groot als toen het project werd gestart. In de 17e eeuw groeide de bevolking van de stad van 50.000 tot 200.000, waardoor Amsterdam de 3e grootste stad ter wereld werd, na Londen en Parijs.

Geschiedenis van de Amsterdamse grachten

De stad werd rond 1250 gesticht met de bouw van de Dam die haar naam gaf. ‘Aeme Stelle Redamme’ is Middeleeuws Nederlands voor: ‘Dam in een waterrijke omgeving’. De eerste grachten werden gegraven voor de waterhuishouding en de verdediging. Toen de stad zich in de middeleeuwen uitbreidde, kwamen opeenvolgende verdedigingsgrachten binnen de muren terecht en verloren hun functie. Maar ze kregen er een belangrijke nieuwe bij: plaatselijk goederenvervoer.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi reserveren.