Alkmaar

Misschien heb je wel eens van Alkmaar gehoord vanwege de Alkmaarse kaasmarkt. Maar Alkmaar is niet alleen geweldig vanwege alle kaas (ook al is dat zeker een grote bonus). Het heeft een historisch stadscentrum en is tot de nok toe gevuld met dingen om te doen.

Mooie steden in Nederland

Wandelen of fietsen door het historische centrum mag ook zeker op je to-do-lijstje staan. Er zijn tal van winkels, restaurants en cafés om u tijdens uw bezoek bezig te houden. Ook zijn er in Alkmaar een paar musea (zei iemand kaasmuseum en biermuseum?!) die een bezoek waard zijn.

Alkmaar

1. Kaasmarkt en Waagplein
We moeten de kaasmarkt toch echt op de eerste plek noemen. Al sinds 1365 is er in de stad een kaasmarkt. En deze traditie is nog steeds de meest populaire reden voor een bezoek aan Alkmaar. Iedere vrijdag in de maanden van april tot september, vindt dit folkloristische spektakel plaats op het Waagplein. Laat je weekendje Alkmaar dus op vrijdag beginnen om niets van deze traditie te missen. Ben je toch pas op zaterdag in de stad, dan is alleen het Waagplein al een bezoek waard, met het monumentale waaggebouw op een prominente plek en omringd door gezellige barretjes en grachten.

2. Stadsbos Alkmaarderhout
Stadsbos Alkmaarderhout, ook wel ‘De Hout’ genoemd, is een oase van rust en natuur ten zuid westen van het centrum van de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen en het park is ook ideaal voor een zomerse picknick. In het park ligt ook het monumentale pand van de voormalige Cadettenschool.

3. Grachten
Minder beroemd dan de Amsterdamse Grachten, maar zeker zo mooi. De Alkmaarse grachten kun je natuurlijk vanaf de kade bekijken, maar je geniet nog meer van de stad als je er een boottocht over maakt. Je kunt een bootje huren, of een rondvaart doen. Ieder uur vertrekt er een rondvaartboot vanaf het Mient. Let wel op dat de bruggetjes laag zijn, je zult regelmatig moeten bukken!

4. Stadhuis
Het oude stadhuis van de Kaasstad stamt uit het het begin van de zestiende eeuw. Het prachtige gebouw doet nu voornamelijk dienst als trouwlocatie.

5. Grote Sint Laurenskerk
Dit kerkgebouw werd opgeleverd in 1518. Eerst was de kerk katholiek en later werd deze protestants, toch lijdde de kerk niet onder de beeldenstorm. Sinds 1996 is de kerk niet meer in gebruik als religieus gebouw, maar heeft een museumfunctie en wordt gebruikt voor culturele activiteiten. De kerk heeft twee belangrijke orgels, waaronder het oudste kerkorgel van Nederland dat nog te bespelen is.

6. Brouwerij Leeghwater
Zo’n tien jaar geleden werd deze brouwerij opgericht om lokaal speciale bieren te brouwen, maar pas sinds enkele jaren worden deze op grotere schaal gebrouwen. Benieuwd naar een biertje met de uitnodigende namen als Beemster Boezem, Weizheid, Meizoentje en Waaghals? Probeer ze in Brouwerij Leeghwater!

7. Kapelkerk
Midden in het centrum staat al sinds de 16e eeuw de huidige Kapelkerk. De goed behouden kerk valt onder de bezienswaardigheden van de stad, ondanks dat het geen imponerend gebouw is. Van binnen is je bezoek echter toch de moeite waard. Mede dankzij het mooie orgel, de gewelven, de grote gebrandschilderde ramen en de sfeervolle crème witte wanden. De kerk is nog steeds in gebruik als religieus gebouw.

8. de Vismarkt
Van de 16e eeuw tot 1998 werd er vis verhandeld op de vismarkt midden in het centrum. Het historische pleintje, de overkappingen, de waterpomp en de visbanken waar vis op werd schoon gemaakt, zijn nog steeds te bekijken. Een leuk geheel met een zeer rijke historie. Tegenwoordig is een gedeelte in gebruik als restaurant.

9. De Hofjes van Alkmaar
Veel grote steden hebben pittoreske hofjes. Zo ook Alkmaar. In deze stad waren vroeger wel 16 hofjes. Je vindt er nu nog zes provenhuizen, zoals de hofjes ook wel worden genoemd. Een aantal van deze idyllische plekjes kun je bezoeken. Het Hofje van Splinter aan de Ritsevoort uit 1646 en het Wildemanshofje aan de Oudergracht kun je bezichtigen. In het Hof van Sonoy vind je gezellige terrasjes en een aantal leuke winkeltjes.

10. Het Huis Met De Kogel Uit 1557
Eén van de bekendste gebouwen van de stad, is dit 16e eeuwse pand. Te vinden in het historische gedeelte van het centrum en bekend door een kanonskogel. Deze heeft zich namelijk tijdens het beleg in 1573 in de muur geboord. Vanaf dat moment werd het verboden om gebouwen met houten gevels te bouwen in verband met brandgevaar. Het fotogenieke gebouw kan leuk zijn om even van buiten te bekijken.

Taxi Nodig ?

Voor vaste prijzen kunt u taxi van en naar Alkmaar reserveren.